Αθήνα, 8 Αυγούστου 2013

Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν στο πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής στα ελαιόδεντρα της Κρήτης και άλλων ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας και την κριτική για δήθεν καθυστέρηση στην υποβολή Προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων στην Ε.Ε. διευκρινίζονται τα εξής:

«Με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες τα ετήσια Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, για το σύνολο της χώρας και για όλες τις καλλιέργειες, υποβάλλονται στις αρχές του επόμενου έτους, επειδή για την έγκριση των προγραμμάτων από την Ε.Ε. πρέπει να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του έτους ζημιάς που είναι απαραίτητα με βάση τους Κοινοτικούς Κανονισμούς.
Γίνεται σαφές και για όσους δεν γνωρίζουν τις σχετικές διαδικασίες και τις προβλέψεις των Κανονισμών ότι δεν μπορούσε να έχει υποβληθεί το πρόγραμμα ούτε πρέπει να υποβληθεί τώρα, πριν καν ξεκινήσει η συγκομιδή του προϊόντος.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Βασίλης Έξαρχος κατά τη διάρκεια των συσκέψεων που έγιναν τη Δευτέρα 5-8-2013 στην Περιφέρεια Κρήτης και στους Δήμους Φαιστού και Βιάννου, αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος της μειωμένης παραγωγής στα ελαιόδεντρα της Κρήτης και άλλων ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας και παρουσίασε αναλυτικά τις προϋποθέσεις για την υποβολή προς έγκριση από την Ε.Ε. Προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.
Συγχρόνως ενημέρωσε τους φορείς για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και όσων άλλων εμπλέκονται στη διαδικασία υποβολής του Προγράμματος.
Αυτές οι διαδικασίες με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είναι σε γνώση των βουλευτών, των εκπροσώπων των αγροτών και της Αυτοδιοίκησης με τους οποίους έχει συνεργαστεί η Διοίκηση του ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα.
Επίσης ο κ. Έξαρχος ανέφερε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικές προσπάθειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης από την Ε.Ε. των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και πληρωμής των πληγέντων παραγωγών με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις μεγάλες πυρκαγιές της Χίου και της Βιάννου για τις οποίες σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν οι πληρωμές.
Σε κάθε περίπτωση η Διοίκηση και οι Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, που είναι σε πλήρη γνώση του προβλήματος των ελαιοπαραγωγών, σε συνεργασία με τους βουλευτές, τους εκπροσώπους των αγροτών και την Αυτοδιοίκηση θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους προς τις πολιτικές ηγεσίες και τις υπηρεσίες των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, με στόχο να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες για την υποστήριξη των αγροτών.»