Η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. αποφάσισε να παρατείνει τη καταληκτική ημερομηνία καταβολής Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς για το έτος 2021, από την 30η Ιουνίου 2022 στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.  Η Διοίκηση έλαβε αυτή την απόφαση κατανοώντας τις αντιξοότητες, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι αγρότες της χώρας.
Με ευαισθησία και υπευθυνότητα, ο ΕΛΓΑ συνεχίζει να στηρίζει την αγροτική κοινωνία και να βρίσκεται στο πλευρό του Έλληνα γεωργού και κτηνοτρόφου.
 
 
 

Αποζημιώσεις  συνολικού ύψους 29.280.073 ευρώ θα καταβάλει σήμερα ο ΕΛ.Γ.Α σε 12.803 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Η πληρωμή αφορά κυρίως αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου και   φυτικής παραγωγής από διάφορα ζημιογόνα αίτια , ασφαλιστικά καλυπτόμενα από τον ΕΛΓΑ (παγετό άνοιξης , καύσωνα, χαλάζι, βροχοπτώσεις κλπ έτους 2021 και παγετό Ιανουαρίου 2022) και

Με την πληρωμή αυτή σχεδόν ολοκληρώνεται η εξόφληση των οφειλόμενων αποζημιώσεων, για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2021 και ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων του πρώτου τριμήνου του 2022.                                

Ο Οργανισμός με κατεπείγουσες διαδικασίες τόσο ως προς την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου όσο και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων εκπληρώνει  τις υποχρεώσεις του και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγροτών, με ταχύτητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη.

Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών ανά νομό πατήστε εδώ

Τα αναφερόμενα σε επιστολή τοπικού παράγοντα της Ηλείας, περί δήθεν καθυστερήσεων στο εκτιμητικό έργο του ΕΛ.Γ.Α., κατόπιν των Πυρκαγιών -Αύγουστος 2021 και η οποία έλαβε δημοσιότητα στα τοπικά μέσα επικοινωνίας, είναι αβάσιμα και αδικούν τους Υπαλλήλους του Οργανισμού διότι:

Αμέσως μετά την πύρινη λαίλαπα του Αυγούστου 2021 με συνέπεια τρομακτικές καταστροφές, σε μεγάλες εκτάσεις της χώρας: B. Εύβοια, Αττική, Ηλεία Αχαΐα και αλλού, ο ΕΛ.Γ.Α. επιστράτευσε το σύνολο των δυνάμεών του και επέτυχε:

α. την οριοθέτηση των περιοχών οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές, με την αξιοποίηση δορυφορικών εικόνων και τις επιτόπιες επισημάνσεις από συνέργεια του, ούτως ώστε μέχρι τέλη Οκτωβρίου 2021 να έχουν οριστικοποιηθεί με ακρίβεια οι δικαιούχοι αποζημιώσεων αγρότες των οποίων επλήγησαν οι καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου.

β. εντός τριών ημερών όπως ορίζει η νομοθεσία, ενταφιάστηκαν όλα τα ζώα τα οποία κάηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ.

γ. συνεργεία του ΕΛΓΑ συμμετέχουν, σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες στο πλαίσιο της πολιτικής Κρατικής Αρωγής την οποία εφαρμόζει η Κυβέρνηση, για την εκτίμηση των ζημιών οι οποίες προκλήθηκαν σε εγκαταστάσεις υποδομών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων καθώς και σε έγγειο κεφάλαιο.

 

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΘΕΡΟΥΣ 2021 ΣΤΗΝ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ

 

Σύμφωνα με την επεξεργασία δορυφορικών εικόνων του συστήματος  COPERNICUS και των στοιχείων από τις Δηλώσεις Καλλιέργειας / Εκτροφής 2021 στην Π.Ε. Ηλείας φαίνεται να έχουν ζημιωθεί οι παρακάτω εκτάσεις ανά είδος καλλιέργειας.

 

 

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ- ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ COPERNICUS

ΝΟΜΟΣ

ΗΛΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

 ΑΜΠΕΛΙΑ

 ΣΤΑΦΙΔΕΣ

 ΕΛΙΕΣ

 ΣΥΚΑ

 ΑΚΡΟΔΡΥΑ

 ΛΟΙΠΑ

1.183

245,5

248,1

16.847,4

0

209,8

160,8

 

 

Στον ΕΛ.Γ.Α. από την Π.Ε. Ηλείας υποβλήθηκαν οι παρακάτω δηλώσεις ζημιάς από τις πυρκαγιές αυτές :

34 δηλώσεις ζημιάς σε ζωικό κεφάλαιο (ασφαλιστική κάλυψη ΕΛ.Γ.Α.). Οι ζημιές αυτές έχουν ήδη εκκαθαριστεί.

58 δηλώσεις ζημιάς σε αποθηκευμένα προϊόντα. Έχουν γίνει εκτιμήσεις.

301 δηλώσεις ζημιάς παγίου κεφαλαίου. Έχει γίνει πρώτη εκτίμηση.

2.149 δηλώσεις ζημιάς σε φυτικό κεφάλαιο από 1.908 παραγωγούς.

Ανάλυση δηλώσεων ζημιάς φυτικού κεφαλαίου :
 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΟΥ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛ.Γ.Α.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝΔΡΩΝ

ΕΛΙΕΣ

ΛΟΙΠΑ ΔΕΝΔΡΩΔΗ

ΣΥΝΟΛΟ

ΗΛΕΙΑΣ

1.908

500.000

15.000

515.000

 

 

 

 

 

 

Ο ΕΛΓΑ έχει πρωταγωνιστήσει στη συλλογική προσπάθεια της Κυβέρνησης, να καταβληθούν με ταχύτητα αποζημιώσεις στους πληγέντες, με την υιοθέτηση νέου νομοθετικού πλαισίου Κρατικής Αρωγής διότι η εφαρμογή του ισχύοντος προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων απαιτεί χρόνο τετραετίας για την πληρωμή αποζημιώσεων ενώ προσδιορίζει και χαμηλή τιμή αποζημιώσεων αυτών .

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής-από το περασμένο έτος 2021-ορίστηκε το ύψος των αποζημιώσεων, παρά το γεγονός ότι ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπει την καταβολή αποζημιώσεων για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου από πυρκαγιές. Ταυτοχρόνως, διέθεσε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία με τα οποία μπορούν να κοστολογηθούν οι ζημίες στις πάγιες εγκαταστάσεις και στο έγγειο κεφάλαιο, ούτως ώστε με πολλή μεγάλη ταχύτητα να έχουν αξιολογηθεί οι φάκελοι οι οποίοι υποβάλλονται από τους πληγέντες παραγωγούς μας.

Στην τιτάνια αυτή η προσπάθεια αρωγός του ΕΛΓΑ είναι η Κυβέρνηση αλλά η ταχύτερη κατά το δυνατόν προώθηση του έργου του Οργανισμού οφείλεται στην προσπάθεια την οποία καταβάλλουν οι εργαζόμενοι με αυταπάρνηση και προσήλωση στο καθήκον τους.

Άδικες και επιπόλαιες αξιολογήσεις για το έργο του ΕΛΓΑ, οι οποίες προσβάλλουν τους εργαζόμενους και τη Διοίκηση του Οργανισμού δεν θα μείνουν αναπάντητες. 

Η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. ήδη έδωσε εντολή στην Νομική Υπηρεσία του Οργανισμού, για την αξιολόγηση των αναφερόμενων στη συγκεκριμένη επιστολή διότι ουδείς και για οποιουσδήποτε λόγο έχει δικαίωμα να κλονίσει τη σχέση εμπιστοσύνης αγροτών και ΕΛ.Γ.Α.


 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος σε χθεσινή τους συνεργασία, με θέμα την καταβολή των αποζημιώσεων για ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν, στην φυτική παραγωγή από τον ‘Παγετό Ιανουαρίου 2022’ και στην οποία συμμετείχαν αιρετοί εκπρόσωποι των αγροτών της Π.Ε Αργολίδας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και κορυφαίοι Υπηρεσιακοί Παράγοντες του ΕΛΓΑ, σε συνέχεια των συζητήσεων με παραγωγούς οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2022, με την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τόσο στην Λακωνία όσο και στη Αργολίδα, κατέληξαν στις ακόλουθες αποφάσεις:

1)    Δύναται να καταβληθεί προκαταβολή στους ασφαλισμένους παραγωγούς με καλλιέργειες εσπεριδοειδών οι οποίες επλήγησαν από τον ‘Παγετό Ιανουαρίου 2022’ αναλόγως με την έκταση και το ποσοστό της ζημίας κάθε περιοχής, κατόπιν εισηγήσεως των Υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Για την υλοποίηση της απόφασης αυτής απαιτείται νομοθετική πρωτοβουλία την οποία θα αναλάβει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

2)    Ειδικότερα για τους παραγωγούς της Π.Ε. Αργόλιδας οι οποίοι υπέστησαν το βαρύτερο πλήγμα στις καλλιέργειες τους κατόπιν της νομικής εξουσιοδότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, θα χορηγηθεί προκαταβολή έναντι των οφειλόμενων αποζημιώσεων,υπό την προϋπόθεση ότι τα συνεργεία των γεωτεχνικών του Οργανισμού, θα εξακολουθήσουν  το εκτιμητικό έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων, σε συνδυασμό με στοιχεία τα οποία θα καταθέσουν οι Συνεταιρισμοί στους οποίους ανήκουν οι παραγωγοί ούτως ώστε να προσδιορισθεί με ακρίβεια η αποζημίωση για κάθε παραγωγό.

Στην περίπτωση κατά την οποία οι αποζημιώσεις ανά ασφαλισμένο παραγωγό θα υπολείπονται της αρχικής προκαταβολής, η διαφορά θα θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιστραφεί στον ΕΛΓΑ.

3)    Η απόφαση αυτή έχει καθολικό χαρακτήρα και ισχύ σε κάθε περιοχή της οποίας οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών επλήγησαν από τον ‘Παγετό Ιανουαρίου 2022’ και κατόπιν εισηγήσεως των Υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, θα υπολογισθεί ανάλογως η προκαταβολή και θα ισχύσουν ακριβώς οι διαδικασίες της ολοκλήρωσης των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της εκκαθάρισης στην οποία θα συνυπολογισθεί η χορήγηση προκαταβολής.

Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ διαβεβαιώνει τους παραγωγού μας ότι θα λάβουν μέχρι τελευταίο ευρώ (€) την αποζημίωση την οποία δικαιούνται χωρίς εξαιρέσεις αλλά με ακρίβεια και δικαιοσύνη διότι η Κυβέρνηση και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ διαχειρίζεται με απόλυτο σεβασμό το δημόσιο χρήμα.

Ουδείς παραγωγός θα αδικηθεί αλλά και σε ουδένα παραγωγό θα καταβληθούν χρήματα τα οποία δεν δικαιούται ως αποζημίωση για τις πληγείσες καλλιέργειες του.

Μετά από συνεργασία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά και του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, επισπεύθηκαν οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων  συνολικού ύψους 44.823.307,35 ευρώ σε 14.527 δικαιούχους παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον “Παγετό της Άνοιξης 2021” αλλά και για ζημίες εξ ’αιτίας άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.
Οι αποζημιώσεις καταβάλλονται την Πέμπτη 10η Μαρτίου 2022 από τον ΕΛ.Γ.Α.
Με την πληρωμή αυτή σχεδόν ολοκληρώνεται η εξόφληση των οφειλόμενων αποζημιώσεων, για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2021.                                 
Ο Οργανισμός με κατεπείγουσες διαδικασίες τόσο ως προς την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου όσο και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων εκπληρώνει  τις υποχρεώσεις του και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγροτών, με ταχύτητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη.

Αποζημιώσεις  συνολικού ύψους 68.085.665,87 ευρώ καταβάλλονται σήμερα από τον ΕΛΓΑ σε 23.503 δικαιούχους παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον “Παγετό της Άνοιξης 2021” αλλά  και για ζημίες εξ ’αιτίας άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων. Με την πληρωμή αυτή γίνεται ένα ακόμα βήμα προς την τελική εξόφληση των οφειλόμενων αποζημιώσεων, για ζημίες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο οι οποίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2021. Ο Οργανισμός με κατεπείγουσες διαδικασίες τόσο ως προς την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου όσο και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων εκπληρώνει  τις υποχρεώσεις του και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγροτών, με ταχύτητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη.

 

 

Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 10η Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18.00 στο Δημαρχείο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, του Δημάρχου , κ. Ιωάννη Κοντζιά και του Αντιδημάρχου αρμοδίου για την Πολιτική Προστασία, κ. Άγγελου Μισιρλή, καθώς και με την συμμετοχή των Προέδρων Κοινοτήτων των πυρόπληκτων περιοχών , αιρετών εκπροσώπων των αγροτών και κτηνοτρόφων σε συλλόγους και συνεταιρισμούς.

Αντικείμενο της συσκέψεως είναι η πρόοδος του εκτιμητικού έργου από τον ΕΛΓΑ για τις ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα τον Αύγουστο 2021 σε καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου. Πριν από την σύσκεψη, θα προηγηθεί επίσκεψη του Προέδρου του ΕΛΓΑ, σε πυρόπληκτες περιοχές των κοινοτήτων του δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού.

Την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021 θα καταβληθούν από τον ΕΛ.Γ.Α., κατά προτεραιότητα, προκαταβολές σε πληγέντες κτηνοτρόφους, έναντι των αποζημιώσεων για ζημιές Ζωικού Κεφαλαίου από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.

Η καταβολή αφορά κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Ευβοίας, Αττικής, Ηλείας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Φωκίδος και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι σύμφωνα τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου, υπέδειξαν το ζημιωθέν ζωικό τους κεφάλαιο και προσκόμισαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν υπέδειξαν το ζημιωθέν ζωικό τους κεφάλαιο ή δεν προσκόμισαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, θα πραγματοποιηθεί από τον ΕΛΓΑ περαιτέρω έρευνα στα πλαίσιο του Κανονισμού Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ και θα γίνει εκκαθάριση μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων.

Ο ΕΛ.Γ.Α., σύμφωνα με την ισχύουσα  νομοθεσία (Ν. 3877/2010), αποζημιώνει λόγω πυρκαγιάς, τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου και φυσικά τις απώλειες σε μελισσοσμήνη και κυψέλες.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου από τον ΕΛ.Γ.Α.(ΦΕΚ 1669Β’/2011) προϋπόθεση για την πληρωμή αποζημιώσεων αποτελεί η δήλωση εκ μέρους του παραγωγού, του ζωικού κεφαλαίου και των μελισσοσμηνών στην ετήσια Δήλωση Καλλιέργειας Εκτροφής.

 

Οι πρόσφατες πυρκαγιές έπληξαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους παραγωγούς της χώρας.

  • Ο ΕΛ.Γ.Α. με ευαισθησία και υπευθυνότητα στον τομέα των αρμοδιοτήτων του (ασφάλιση φυτικής παραγωγής, ζωικού κεφαλαίου και Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις), ενημερώνει τους πυρόπληκτους παραγωγούς για μια σειρά μέτρων τα οποία αποφάσισε σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία και τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να διευκολυνθούν στις υποβολές δηλώσεων, αμέσως μετά τις αναγγελίες ζημιάς:Η υποβολή δηλώσεων ζημίας  στο ζωικό κεφάλαιο θα γίνεται ατελώς, θα διαρκέσει  τουλάχιστον μια εβδομάδα και τα αντιστοιχούντα τέλη θα παρακρατηθούν  κατά την εκκαθάριση της ζημίας. Οι ζημιές αυτές καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛ.Γ.Α. και ήδη διενεργούνται εξατομικευμένες πραγματογνωμοσύνες από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΛ.Γ.Α. και θα υπάρξει μέριμνα για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.
  • Οι ζημιές στο φυτικό και πάγιο κεφάλαιο και στα αποθηκευμένα προϊόντα θα υποβάλλονται στους αρμόδιους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α. σύμφωνα με τα ισχύοντα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην υποβολή του πάγιου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, προκειμένου να διενεργηθούν άμεσα οι σχετικές πραγματογνωμοσύνες. Για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων θα δοθεί  ικανός χρόνος.
  • Επιπρόσθετα δίνεται η δυνατότητα στους πυρόπληκτους παραγωγούς μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (arogi.gov.gr), που θα είναι διαθέσιμη από της 18ης Αυγούστου, να υποβάλλουν ηλεκτρονική δήλωση για τις  αναφερόμενες ζημίες και ότι άλλο έχει να κάνει με καταστροφή ή ζημιά από τις πυρκαγιές προκειμένου να εκταμιευτεί άμεσα προκαταβολή από το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του Ταμείου Κρατικής Αρωγής.
  • Για την κάλυψη των επιπρόσθετων αυτών αναγκών ο ΕΛ.Γ.Α. θα προχωρήσει άμεσα σε πρόσληψη πρόσθετου γεωτεχνικού προσωπικού προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του έναντι των παραγωγών της χώρας.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα, να υπάρξει συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών, ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε η Πολιτεία να σταθεί αρωγός στους πυρόπληκτους παραγωγούς της χώρας, με αξιοπιστία και φερεγγυότητα.