Ολοκληρωμένη Πρόταση Προγράμματος για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούν τα αγριοκούνελα της Λήμνου στις αγροτικές καλλιέργειες

Η κατάθεση εντός ενός μηνός Ολοκληρωμένης Πρότασης Προγράμματος για την αντιμετώπιση των ζημιών από τα αγριοκούνελα στις αγροτικές καλλιέργειες της Λήμνου αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Βασίλης Έξαρχος στα γραφεία του Οργανισμού στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Είναι γνωστό ότι λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού των αγριοκούνελων της Λήμνου τα τελευταία χρόνια προκαλούνται τεράστιες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής, ενώ εντείνονται τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν σαν αποτέλεσμα την ερημοποίηση περιοχών του νησιού. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των ζημιών που υφίστανται οι αγρότες στη Λήμνο, τις αποζημιώσεις που καταβάλλει κάθε χρόνο ο ΕΛΓΑ και τις δικαιολογημένες έντονες διαμαρτυρίες των τοπικών φορέων σας κάλεσα σήμερα για να συζητήσουμε τις προτάσεις σας με στόχο να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης. Στόχος μας είναι να δώσουμε οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που προκαλεί ζημιές στην αγροτική παραγωγή και το περιβάλλον και μεγάλη μείωση στο εισόδημα των παραγωγών».
 
Ύστερα από τη συζήτηση που ακολούθησε αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με συντονιστή τον ΕΛΓΑ και τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΥΠΕΚΑ, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Αιγαίου, του Δήμου Λήμνου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία αφού αξιολογήσει όλες τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους των φορέων μέσα σε ένα μήνα θα καταθέσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τους τρόπους με τους οποίους θα ελεγχθεί ο πληθυσμός των αγριοκούνελων της Λήμνου, το ύψος του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου προγράμματος εξειδικευμένο για κάθε δράση, καθώς και την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων που θα εμπλακούν στην υλοποίηση του προγράμματος.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Αργύρης Μποτός, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Λήμνου, κ. Σάββας Βαρελτζής, ο Δήμαρχος Λήμνου, κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ο Αντιδήμαρχος Λήμνου, κ. Δημήτριος Μπουλώτης, ο Τμηματάρχης Διεύθυνσης Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του ΥΠΕΚΑ, κ. Νίκος Μπόκαρης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Νίκος Θεοδωρίδης, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο καθηγητής Ζωολογίας και Εντομολογίας, κ. Νικόλαος Εμμανουήλ και ο επίκουρος καθηγητής Φυσιολογίας και Διατροφής, κ. Γιάννης Χατζηγεωργίου, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Οργανισμού.
 

Πατήστε εδώ  για να διαβάσετε όλα τα Δελτία Τύπου του ΕΛ.Γ.Α